Cunit ha estat la seu de la tercera Trobada presencial de Municipis per un litoral sostenible. L’ajuntament de Cunit ha estat amfitrió d’aquesta nova jornada de treball, en la qual hi han participat una vintena de representants de les regidories de Platges i Medi Ambient des de Sitges fins a Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant.

Aquesta Taula pretén que els municipis de costa puguin fer un front comú per tal d’ unificar les actuacions envers els problemes que té la costa i reclamar ajudes i millores a la Generalitat i l’Estat. 

En el transcurs de la jornada, la regidoria de Medi Ambient ha presentat amb el GEPEC el projecte de renaturalització, que es ve treballant des de l’any 2020, de la Platja de Ponent  i que actualment, està en procés de licitació per part del Ministerio de Transición Ecológica.

Cunit tirarà endavant la renaturalització de la Platja de Ponent per completar tota la línia litoral

El projecte redactat pel GEPEC-EdC implica la recuperació de 14.343,1m2 de platja perimetrada en una longitud de 1.142m lineals de pals i cordes. Aquesta superfície està organitzada en 16 parcel·les on es realitzen 5 mètodes més de restauració a més de la típica plantació d’espècies dunars que hom realitza arreu.

D’aquesta manera tenim combinacions del treball realitzat per plantes abandonades per la mar, tancats on no s’hi planta res (de demostrada efectivitat al Delta del Llobregat i Torredembarra), les plantacions típiques i un petit assaig amb substrat viu dunar.

L’objectiu és allargar la vida i amplada de les platges perquè els banyistes i les espècies que li són pròpies tinguin el màxim de superfície per al seu gaudi en bona sintonia. També es tracta d’una obra de bioenginyeria que cerca la protecció del rerepaís, tal i com ja s’ha demostrat la seva efectivitat en altres platges del món.

Aquesta Taula va néixer el febrer de 2020, com a punt de trobada de municipis litorals davant de la necessitat de tractar qüestions comunes per a la cura del litoral més enllà dels límits administratius, el Pacte de Coma-ruga.

Primer van ser 11 municipis, des de Sitges fins a Tarragona, als quals posteriorment es van afegir poblacions fins a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant sense dubtar-ne, ja que “el mar no té portes” i cal treballar tots plegats per fer front als efectes de l’imminent canvi climàtic, a les possibles afectacions dels temporals marins cada vegada més continus i devastadors, i a la pujada del nivell del mar. Són aproximadament 110 km de litoral compartint experiències, dubtes i inquietuds per mantenir l’ecosistema litoral com a barrera natural, espai de salut i socialització i atractiu turístic.

 

Galeria d'imatges

Comparteix aquesta noticia

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Imprimir
Email