El 8 de març s’ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents. La commemoració no es basa en un únic fet ni tampoc ha tingut sempre el mateix sentit.

La versió més estesa sobre l’origen d’aquest dia està en l’incendi que hi va haver el 1908 en una fàbrica tèxtil on van morir moltes dones. Les obreres de la Cotton s’havien declarat en vaga per les insuportables condicions de treball que patien. El propietari les va tancar i va calar-hi foc, morint les 129 dones que hi havia. La historiografia nord-americana, en canvi, ho relaciona amb una manifestació de treballadores del tèxtil a Nova York els anys 1857 o 1908.

Sigui quin sigui l’origen, el cert és que està lligat a les primeres vagues de treballadores demanant millors condicions laborals, a principis del segle XX, lligades als partits socialistes d’Europa i Estats Units. Per tant, no es pot vincular a un únic fet sinó a diversos processos i esdeveniments d’una societat en transformació: la Primera Guerra Mundial, la Revolució russa de 1917, la lluita pel sufragi femení o les pugnes entre socialistes i sufragistes. Nacions Unides va proclamar el 1975 l’Any Internacional de la Dona i a Catalunya l’arribada de la democràcia va incorporar amb força les commemoracions del 8 de març.

L’ajuntament de Cunit organitza cada any durant el mes de març el Programa ‘Març Dona’, un conjunt d’activitats de reflexió, sensibilització i divulgació sobre les dones i la igualtat de gènere. Podeu trobar la informació del darrer març dona al següent enllaç:

https://www.cunit.cat/un-any-mes-arriba-marc-dona-a-cunit-per-commemorar-el-8-de-marc-dia-internacional-de-les-dones-3/