La sardana a Cunit

La sardana és una dansa popular catalana que es balla en cercle seguint la música interpretada per una cobla que, en general consta de 12 instruments (tenora, tible, flabiol i tamborí entre d’altres, que són instruments típicament catalans) tocats per 11 músics.

A Cunit, hi ha diverses ballades de sardanes al llarg de l’any i també per la Festa Major, Diada, Sant Jordi, entre altres festivitats tradicionals. La ballada de sardanes té un notable ressò a la nostra població.

Normalment, les ballades de sardanes es realitzen a la plaça de Catalunya (anomenada popularment com Plaça del Casal), al costat de l’església romànica, en el centre del cas antic de la població.

Balls Populars de Cunit

L’associació local de “Balls populars de Cunit”, es dedica a formar a la quitxalla local en aquests balls tradicionals catalans i alhora participar en els esdeveniments festius i culturals locals amb l’expressió de les següents dances:

Ball de cercolets: És un ball amb significat agrícola, dels més antics del Penedès i es relaciona amb les festes de la verema. Es centra en l’evolució dels balladors que executen coreografies, movent els cèrcols, normalment enramats amb motius florals o vegetals. El vestuari consta de camisa blanca i pantalons llargs i també blancs, faldilla curta blava o vermella, una peça de roba amb picarols als turmells, faixa blava o vermella i mocador creuat al pit.

Ball de Bastons: És un ball de significat agrícola, molt antic, en el que es troben referències a la vida dels antics pastors un dels oficis també més antics.
Actualment el formen 9 joves a les ordres d’un cap anomenat majoral. Piquen a terra i entre ells amb uns llargs bastons fets d’una branca gruixuda d’algun arbre fort (alzina, roure…) en un simbòlic intent de fertilitzar la terra. Després el ball segueix amb diverses evolucions que culminen normalment amb l’aixecament a pes amb els bastons del pastor més petit o rabadà.
El vestuari dels pastorets, és camisa i pantaló blancs, armilla blanca guarnida amb flors de
colors, faixa vermella, mocador de cap de colors virolats i un sarró.
Acostumen a anar acompanyats de sac de gemecs i flabiol i té tres tonades diferents que corresponen a cadascuna de les evolucions del ball.

Diables de Cunit

Diables de Cunit

El correfoc és una manifestació cultural tradicional popular catalana, en la qual un grup de persones disfressades o no de dimonis desfilen pels carrers saltant i ballant entre el foc. Prové dels balls de diables, ja documentat en el segle XII i ha evolucionat fins ara amb els correfocs actuals, en els quals hi té molta importància la pirotècnia.

A Cunit està representat per la colla Joves Diables de Cunit en les seves dues colles d’adults i infantils.

Els correfocs són principalment en dues de les activiats més rellevants de l’any com són la Festa Major d’estiu i la d’hivern.

A la Festa Major d’Estiu, el Correfoc té com a traca final la Festa del Foc, on la colla local i les visitants convidades realitzen un espectacle de ball i pirotècnia al costat de la platja.