La història del Carnaval de Cunit comença després de l’estiu de 1987, un grup de cunitencs es van engrescar a organitzar la festivitat d’en Carnestoltes i així es va iniciar a l’any 1988. El projecte va anar agafant forma, engrescats per la primera acceptació del veïnat, finalment unes vint persones, de diferents àmbits socials del municipi acorden formalitzar i organitzar el primer Carnaval de Cunit.

Es va decidir que l’eix central de la festa fos la desfilada de carrosses, un ball de disfresses, i una festa pels infants i es van anar organitzant els primers grups de carrosses.

L’any 1989 ja varen començar a participar grups de diversos municipis. El fet que l’activitat s’anés consolidant i, que la participació fos més elevada, va començar a provocar una sana rivalitat entre diferents grups, per tal d’aconseguir el prestigi dels premis que es lliuren. Així, les colles van començar a treballar de valent aconseguint veritables obres d’art tant en les carrosses, comparses com en les disfresses.
Paral·lelament, i a mesura que la participació de la rua creixia, el recorregut també ha anat variant fins a arribar a l’actual traçat que té un total de 3km.

L’any 2009, va tenir la participació més elevada, havent-hi un total de 70 grups i 5.500 persones desfilant.

El carnaval de Cunit és una festa arrelada a la nostra població i que té una molt bona acollida tant pel que fa al nombre de participants en la rua com dels visitants que vénen a gaudir d’aquest esdeveniment.

Que, conscients de la importància que la festa té per a la població, l’Ajuntament de Cunit, en el plenari de data 28 de novembre de 2013, es va declarar el Carnaval de Cunit com a Festa d’Interès Turístic Local.

Les colles cunitenques que participen en el Carnaval de Cunit s’ha agrupat en una anomenada “Associació de colles de carnaval de Cunit”.

L’activitat del Carnaval de Cunit és molt coneguda arreu de les contrades de la comarca i es materialitza com a eix de la festa amb la rua de carnaval que, a la vegada, és molt atraient pel gran nombre de comparses i carrosses que hi participen. Es tracta d’una festa molt entranyable i on es pot gaudir de disfresses meravelloses acompanyades d’una música de ritmes carnavalescos, amb una gran assistència de visitants.

En aquest aspecte caldria remarcar que no solament hi ha l’aspecte lúdic de la festa sinó que si conjuguen altres sectors de la població que tenen una implicació directa o indirecta com són, el comerç, el turisme, etc.

Així doncs la implicació dels sectors de Cunit fan que el conjunt de les activitats que componen el Carnaval de Cunit fan que aquest acte sigui molt important per a la població i els sectors esmentats.