L’Ajuntament de Cunit, amb el suport de la Diputació de Tarragona, ha habilitat en uns terrenys de titularitat municipal situats al sector de Plademar, 18 parcel·les d’hort distribuïts en una superfície de 3.200 metres quadrats.
El projecte d’Horts ecològics és un programa de Participació Ciutadana i Medi Ambient que posa a disposició de la ciutadania i de serveis municipals amb finalitats educatives o formatives unes parcel·les d’hort pel conreu ecològic de plantes hortícoles amb destinació a l’autoconsum.
Aquest projecte s’inicia l’any 2014 amb l’objectiu de proporcionar un espai alternatiu amb valor ambiental pel municipi, que permeti als ciutadans conrear i cuidar les seves pròpies hortalisses seguint els principis de l’agricultura ecològica, oferint una activitat que promou una alimentació i temps lliure saludable i un benefici social al municipi.
L’any 2015 es va fer la primera cessió de parcel·les destinades a persones jubilades, prejubilades o pensionistes, persones en situació d’atur, ciutadania en general i entitats o associacions, i es va destinar una parcel·la a recursos o serveis municipals, que actualment utilitza la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) de Cunit com a hort pedagògic.
Característiques
El recinte d’horts compta amb 16 parcel·les de 30 m² i 2 de 60 m² en les quals es conreen hortalisses, verdures, plantes aromàtiques i flors que a més d’embellir l’espai contribueixen a repel·lir les plagues o bé actuen com a reservori d’insectes beneficiosos, atraient els pol·linitzadors.
Cada parcel·la d’hort, compta amb una caseta per guardar les eines i estris de treball agrícola.
Com a elements comuns, el recinte d’horts té una caseta comunitària amb eines per a l’ús compartit (carretons, aixades, arpellots, entre d’altres), una zona de trobada amb taula i bancs de fusta i 3 compostadores.
Activitats formatives
Un dels objectius d’aquest projecte és el de promoure bones pràctiques ambientals de conreu sostenible. Per això es programen anualment diverses activitats formatives per a dotar les persones usuàries dels coneixements necessaris en agricultura ecològica per exercir correctament l’activitat.
Des de la posada en marxa dels horts, el novembre de 2015 s’han realitzat:
- 16 sessions de formació teòrico-pràctica sobre agricultura i horticultura ecològica adreçada als adjudicataris i a les persones en llista d’espera.
- 1 jornada de portes obertes a tota la població amb una plantada d’aromàtiques.
- 2 visites guiades a finques agroecològiques.
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
En el decurs d’aquestes sessions formatives els hortolans han pogut conèixer i debatre sobre els beneficis de l’agricultura i horticultura ecològica i les diferències amb l’agricultura convencional i hem tractat sobre continguts tan diversos com: el coneixement del sòl i la seva preparació, el tractament amb adobs orgànics; els conreus més adequats segons rotacions i associacions; els mètodes i èpoques de sembra; el tractament de plagues i malalties amb criteris i tècniques de maneig ecològic… També s’han fet tallers d’elaboració de preparats vegetals o de lombricompost, entre d’altres.
L’hort en imatges
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
Carrerada Santa Coloma, 36, Cunit, España