“A un poble on no s’hi fan coses, no hi va ningú”. Aquesta és una de les de les conclusions a què s’ha arribat en aquesta nova sessió del programa per ajudar a diverses poblacions a millorar la promoció econòmica, organitzat per la Cambra de Comerç de Tarragona, i que s’ha celebrat a Cunit. Cal reinventar-se i trobar nous models de gestió, públics i privats, i també l’autogestió. Una altra estratègia que s’ha proposat és considerar les col·laboracions més enllà del municipi, especialment amb municipis que suposen una competència en l’àmbit comercial.

Aquest projecte consisteix en un intercanvi d’experiències, que pretén fomentar el coneixement sobre les diferents activitats i campanyes comercials que porten a terme els diferents municipis turístics al llarg de l’any. Cunit és un municipi de 12.326 habitants, que es caracteritza per un turisme de segona residència procedent de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb una població flotant de 30.000 persones a l’estiu, on els 94 establiments representen un 18,5% de la seva activitat econòmica, i es veuen molt afectats per la presència d’altra oferta comercial a l’entorn. La tipologia principal dels punts de venda cunitencs són comerços de quotidià alimentari (fruita, carn, begudes, etc.) en un 30%; equipament per la llar en un 20%; i lleure i cultura (llibres, papereria, joguines o esport) en un 14%. Els establiments són majoritàriament petits comerços de proximitat, on el 79% tenen menys de 150 metres quadrats de superfície, el 80% dels quals tenen la seva seu social al mateix municipi, i el 55% dels titulars són autònoms.

El consumidor és cada vegada més tecnològic (utilitza més internet i el mòbil), compromès (especialment amb causes solidàries, el reciclatge i el foment d’estils de vida saludables), expert (s’informa més) i únic (cerca el producte diferenciat, personalitzat). Aquestes són les conclusions de la segona trobada de municipis turístics, celebrada a Cunit, que ha incidit sobre la necessitat de trobar nous sistemes de comunicació amb els consumidors que visiten o resideixen a les àrees turístiques de la Costa Daurada perquè el comerç local continuï essent un referent.

Els nous models de negoci comercial, físic i online, i els nous hàbits de consum estant produint forts impactes en sector comercial, més encara en els municipis turístics on els establiments comercials han d’adequar la seva activitat a dos períodes de venda molt diferenciats entre la temporada turística i la resta de l’any. El comerç és una activitat complementària fonamental en l’oferta turística.

Davant d’aquesta situació, la Cambra de Tarragona ha promogut un projecte pilot entre diferents tipus de municipis turístics, en grandària i estructura, com Salou, Torredembarra, Altafulla, Cunit i Roda de Berà, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, que té com a objectius principals mantenir el comerç com un actiu de l’activitat turística i, també, fer que el comerç local sigui encara més un referent per la població resident. La nova trobada serà dimarts 19 de febrer a Altafulla.

Galeria d'imatges

Comparteix aquesta noticia

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Imprimir
Email