DECLARACIÓ RESPONSABLE SALUT ALIMENTÀRIA
Descripció
És el règim d’intervenció pel qual la persona interessada declara, sota la seva responsabilitat, les dades de l’establiment i de l’activitat i manifesta que compleix i aplica els requisits establerts a la legislació sanitària i que es compromet a mantenir-ne el compliment durant l’exercici d’aquesta activitat.
Se sotmeten a aquest règim els establiments i les empreses alimentàries que manipulin, transformin, envasin, emmagatzemin o serveixin aliments per a la seva venda o entrega in situ al consumidor final, amb o sense repartiment a domicili, per a col·lectivitats, així com quan aquests subministren a altres establiments d’aquestes mateixes característiques, i es tracti d’una activitat marginal en termes tant econòmics com de producció, respecte de la realitzada per aquells, que es dugui a terme en l’àmbit de la unitat sanitària local, zona de salut o territori d’iguals característiques o finalitat que defineixi l’autoritat competent corresponent.
Tipus d’alta
- Nova activitat.
Tramitació
Qui pot sol·licitar la declaració responsable?
Persona física i jurídica que exerceix o posseeix una activitat o diverses en un mateix centre o establiment, o bé que, per delegació, té un poder econòmic determinant sobre l’explotació tècnica de l’activitat o les activitats.
Les persones físiques podran triar en tot moment si es comuniquen amb les administracions públiques a través de mitjans electrònics o no, llevat del cas que es trobin obligades a fer-ho. El mitjà triat per la persona podrà ser modificat per ella en qualsevol moment.
Qualsevol persona jurídica (empresa, cooperativa, associació, fundació, entitat sense ànim de lucre) està obligada a partir del 2 d’octubre de 2016 a utilitzar únicament els mitjans electrònics per a relacionar-se amb qualsevol administració pública, i en conseqüència, també amb l’Ajuntament de Cunit.
Termini de la sol·licitud
S’ha de presentar juntament amb la comunicació prèvia o declaració responsable de l’establiment si està subjecte a algun d’aquests règims.
Abans de l’inici de l’activitat si l’establiment està subjecte a llicència.
Requisits previs
- Presentació simultània de la comunicació d’obertura o declaració responsable de l’establiment.
- Haver obtingut la llicència d’activitat de l’establiment si està subjecte a aquest règim.
Documentació que cal presentar?
- Instància de declaració responsable en matèria de salut alimentaria per establiment alimentari d’acord amb el model normalitzat.
Tramitació de l’expedient?
- Verificació formal de la documentació presentada.
- Si s’escau incoació expedient d’esmena de deficiències o mancances de requisits legals d’acord amb l’article 7 d la Llei 16/2015, de 21 de juliol, de simplificació de l’activitat administrativa.
Qui resol?
El règim d’intervenció es produeix amb la declaració responsable, sense perjudici de les facultats de comprovació i verificació de l’administració municipal.
Termini de resolució
No hi ha resolució.
Les declaracions responsables presentades d’acord amb el que estableix la normativa vigent, són eficaces des de la seva entrada al Registre general de l’Ajuntament, moment a partir del qual es pot exercir l’activitat declarada, sempre que es disposi del comprovant de pagament de les taxes corresponents. La presentació de la declaració responsable faculta a l’Ajuntament per verificar la conformitat de les dades que s’hi contenen.
Altra informació d’interès
Quan el servei tècnic municipal, en comprovar les dades consignades a la declaració responsable detecti qualsevol inexactitud, falsedat o omissió ho posarà en coneixement de la persona titular, que disposarà el termini d’un mes per corregir-la i/o perfeccionar-la, sens perjudici del dret a presentar al·legacions en el termini de dies a comptar de la notificació i de les responsabilitats a les quals s’hagués de fer front.
L’Ajuntament podrà incorporar l’activitat en un pla d’inspecció per a verificar el compliment dels requisits i la normativa sectorial aplicable. En cas que es constati algun incompliment s’iniciarà un procediment d’esmena d’una durada màxima de dos mesos, que no comportaria la suspensió de l’activitat, tret que hi hagués risc per a les persones, els béns o el medi ambient.
Aquest procediment d’esmena té una durada màxima de 2 mesos i és independent i compatible amb un possible procediment sancionador, i supletori en els casos en què la normativa sectorial de l’activitat no estableixi un procediment específic.
Òrgan Tramitador
Departament d’Activitats de la Corporació municipal – Oficina d’Atenció Ciutadana.
Fonaments Legals
- Llei 7/1985, de 02 d’abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, modificada per la Llei 4/1996, de 10 de gener.
- Decret 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.
- Llei 39/2016, de 1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.
- Llei 16/2015, del 21 de juliol, de simplificació de l’activitat administrativa de l’Administració de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya i d’impuls de l’activitat econòmica.
- Reial Decret 191/2011, de 18 de febrer, sobre el registre general sanitari d’empreses alimentàries i aliments.