ÀUSTRIA 2018: PARCS NATURALS DE BERCHSTESGADEN I HOHE TAUERN

Del 25 d’agost al 2 de setembre

AVANÇAMENT DE PROGRAMA

Imatge de Tot Natura: Àustria 2018 1
Grosglokner, cim més alt d’Àustria

 

INTRODUCCIÓ:

Enguany la tradicional setmana d’estiu de Tot Natura tindrà lloc a finals d’agost en lloc del juliol com venia essent habitual. Enguany, també com a novetat elaborem un avançament de programa perquè tothom que estigui interessat a venir pugui conèixer amb temps les característiques del viatge, rutes a realitzar, allotjaments previstos i tota la informació que creiem imprescindible abans de fer la reserva a una sortida d’aquesta magnitud.

El programa definitiu s’elaborarà quan disposem de tota la informació confirmada dels allotjaments, telefèrics, mitjans de transport complementaris i els preus definitius. Malgrat això ja podem avançar els recorreguts inicialment previstos així com la resta d’informació definitiva, ja que ja disposem de la reserva de vol i autocar per fer aquest recorregut.

La major part dels recorreguts formaran part de dos parcs nacionals, el Nationalpark Berchtesgaden a Alemanya i el Parc Nacional de Hohe Tauern, a Àustria, el més gran dels Alps, de 1835 km2 de superfície. Tots els recorreguts es faran en una zona propera al voltant de Salzburg, repetint allotjament en dos nuclis, un primer a Salzburg mateix i el segon a Zell am See, al peu de la muntanya més alta d’Àustria, el Grosglokner,de 3.798m., el qual podrem contemplar i admirar de diferents angles.

Els allotjaments seran en hotels en habitacions dobles i/o triples en totes les nits, a excepció de dues nits que s’han plantejat en refugis de muntanya a més de 2000 m en habitacions més grans, de moment a l’espera de confirmació de disponibilitat.

EL VIATGE:

El viatge serà combinat d’autocar i avió. Enguany l’anada serà en avió i la tornada en autocar. S’ha dissenyat així en funció de la disponibilitat d’autocar i avió i sempre buscant el preu més favorable.

La sortida serà el dia 25 d’agost de l’Aeroport del Prat amb vol directe a Viena, amb la companyia Vueling amb sortida a les 7:50 hores i arribada a Viena a les 10:15 hores.

Un cop allà ens recollirà l’autocar de l’empresa Autocars Vendrell que farà tots els recorreguts amb nosaltres. El viatge de tornada serà en el mateix autocar i s’iniciarà després de finalitzar la ruta matinal del dissabte dia 1, però aturant entre Brescia i Piacenza per sopar i dormir. Reprendrem el viatge el dia 2 al matí per arribar als destins al vespre del dia 2 de setembre.

Així mateix s’inclourà transport en autocar per anar dels llocs habituals de sortida (Calafell, Segur, Cunit, Cubelles, Vilanova i Vilafranca) a l’aeroport. L’hora de sortida es detallarà en el programa definitiu, però estarà al voltant de les 5:45h per a donar temps a fer l’embarcament.

Els seients de l’autocar tant pel trasllat de Viena a destí com en el viatge de retorn seran numerats i adjudicats per ordre de reserva. En els trajectes interns per Àustria els seients seran lliures.

El viatge inclourà el vol d’anada a Viena en avió facturant un equipatge i equipatge de mà, trasllats en autocar, viatge de retorn, allotjament en règim de mitja pensió, inclòs la mitja pensió en el viatge de tornada, els telefèrics necessaris per fer les rutes, així com un viatge en autocar per carretera restringida, peatges tant d’autopistes com el d’accés a carreteres de muntanya de pagament i un bitllet d’anada en vaixell elèctric. No s’inclourà l’esmorzar i dinar del primer dia com tampoc el dinar del dia 2. En principi no s’inclouen els dinars del segon al penúltim dia, tot i que estem valorant la possibilitat de fer pícnics.

PROGRAMA PREVIST (no defintiu):

Dia 25/08/18 Kehlstein

Trasllat de Viena a les rodalies de Berchtesgaden, dinant en ruta. L’autocar ens deixarà a Obersalberg, on agafarem un autocar turístic que puja a l’aparcament del castell del Niu de les Àligues. Pujarem a peu al castell, visita ràpida per l’exterior i curta pujada al cim del Kehlstein de 1837 m. Panoràmiques fantàstiques sobre Berchtesgaden, el Königssee i la muntanya més alta d’aquest sector d’Alemanya, el Watzmann de 2.713 m que de ben segur us recordarà un cim català. Baixada a Obersalberg pel camí ben senyalitzat d’accés al castell. La intenció inicial era fer el camí de pujada però com que no es disposa d’horari de l’autobús és més segur fer el recorregut de pujada i baixar a peu.

Distància: 8 km. Desnivells: +170 m. – 950 m. Temps aprox.: 2,5 – 3h. Dif: Baixa

Més informació de la ruta:

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/eagles-nest-kehlsteinhaus-niu-de-laliga-4951857

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/hrg-berchtesgaden-kehlstein-kehlriedlsteig-obersalzberg-intercontinental-resort-5051381

Un cop finalitzada la ruta, trasllat a Salzburg on ens allotjarem en règim de mitja pensió

Dia 26/08/18. Geiereck i Salzburger Hochthorn

Trasllat de Salzburg a Glanegg, petita població situada als afores de Salzburg, a 7 km., al peu de la muntanya més alta dels voltants de Salzburg, al massís d’Untersberg, per fer un recorregut circular que ens portarà a fer els 3 primers cims de la carena, el Geiereck de 1.805 m., el Salzburger Hochthorn de 1853 m. i el Groser Heubergkopf de 1820 m. Baixada opcional amb telefèric Untersbergbhan, no inclòs en el preu.

Distància: 13 km. Desnivells: +170 m. – 950 m. Temps aprox.: 2,5 – 3 .h. Dif: Baixa

Més informació de la ruta:

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/untersberg-11454868

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/macizo-untersberg-subida-a-cimas-geiereck-y-salzburg-hochthron-desde-glanegg-salzburgo-12879977

Després de la ruta trasllat a Salzburg. Resta de tarda lliure per visitar la ciutat.

Dia 27/08/18 Ermita St. Bartholomä – Ref. Kärlingerhaus

Trasllat de nou a les rodalies de Berchtesgaden. Si és viable, ens acostarem a la ciutat per a fer una ràpida visita. D’allà anirem a la població de Shonau am Königssee, on anirem a l’embarcador del llac del Königssee per fer un trajecte d’uns 35 minuts pel llac per anar a l’ermita St– Bartholomä, on començarem la ruta. Farem una espectacular travessa de dos dies fins a Saalfelden, fent nit al refugi de Kärlingerhaus. Sortim al costat del llac per dirigir-nos a l’entrada a vall del Schrainbach per on remuntarem pujant de manera notable passant per la preciosa cascada Schrainbachalm. Després d’un tram de pujada continuada arribem al tram més dret, el Saugassee, un tram molt ben condicionat i dret que puja 300 m, en un 1 km per un seguit de ziga-zagues en una canal entre grans parets. Després el pendent es suavitza, arribant al Coll de Funtenssesatel, per baixar lleugerament i arribar al refugi de Karligerhaus, davant de l’estany de Funtensee on farem nit.

Distància: 11 km. Desnivells: +1220 m. -140 m. Temps aprox: 5 – 6 h. Dif: Mitjana

Més informació de la ruta:

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/konigsee-karlingerhaus-tirol-i-514568

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/st-bartholoma-karlingerhaus-21-jul-2010-12459314

Dia 28/08/18 Ref. Kärlingerhaus – Saalfelden

Segona part de la ruta iniciada el dia abans, molt més preciosa i espectacular, molt alpina, i que ens portarà a Saalfelden passant per refugi de Riemannhaus. Sortirem baixant a l’estany de Funtensee i després anirem pujant progressiva i suaument pel bosc per travessar la frontera i entrar a Àustria. Poc després sortirem del bosc amb vista a la piràmide del Schönfeldspitze (2653 m.), passant un parell de petits estanyols i entrant a l’inhòspit i impressionant desert rocós del Steinernen Meer (Mar de roca). Vistes increïbles assolint aquí el punt més alt de la ruta. Ja només ens queda una curta i suau baixada fins al refugi de Riemannhaus, on farem una pausa. Iniciarem una llarguíssima i impressionant baixada per l’estreta canal que separa els cims del Breithorn i del Shönegg, amb una primera part molt dreta però amb baranes, grapes i algun cable per donar més seguretat. Més endavant el camí es suavitza, passant per Riemannshöhe per arribar després, quasi sempre per corriol a Saalfelden.

Distància: 15,2 km. Desnivells: +610 m. -1470 m. Temps aprox: 7 – 8 h. Dif: Mitjana

Més informació de la ruta:

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/karlingerhaus-saalfelden-tirol-ii-514578

Després de la ruta trasllat a Zell am See, on ens allotjarem.

Dia 29/08/18 Weiβsee

Trasllat a Enzingerboden. Aquí agafarem un telefèric de dos trams per arribar a una de les zones més espectaculars d’Àustria, el Weiβsee, un estany rodejat de cims de més de 3000 m. A la dreta el Granatspitze i el Stubacher Sonnblik de 3086 i 3088 m. i a la dreta el cric que formen els cims de Eiskögele (3246m) i el Hoher Kasten de 3189 m, el Johanisbergde 3453 o el Hohe Riffl de 3388m. Després de les rutes retorn a Zell am See.

En aquesta jornada hi haurà opció a fer dues rutes.

a) Baixada del Weiβsee a Enzingerboden per un corriol preciós amb vistes imponents que puja al modest cim de Schafbichl (2.282 m.) i que baixa al llac de Tauernmoossee i d’allà a l’estany de Grünsee per baixa a Enzingerboden per un bonic corriol per dins del bosc.

Distància: 9 Km. Desnivells: +200 m. -1024 m. Temps aprox.: 4 – 5 h. Dif: Fàcil

b) Ascensió a un cim de la zona encara per concretar de la zona, possiblement el Medelzkopf (2762 m.) En aquest cas es pujaria al coll de Hohe Tauern i d’allà al cim baixant al llac per Medelzlacke i d’allà a Enzingerboden per la ruta anterior descrita. 15 km +600 m – 1550 m. Mitjana

Més informació:

http://elfindevahacerbuenonodigonada.blogspot.com.es/2012/08/hochfurleg-2943-m-01-08-2012.html

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/enzingerboden-rudolfshutte-4935987

https://ca.wikiloc.com/rutes-alpinisme/hochfurleg-2943m-01-08-2012-3240104

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/rudolfshutte-weisssee-kalser-tauer-medelzlacke-rudolfshutte-14197550

Dia 30/08/18 Kaiser FranzJosef Höhe – Glorerhütte

Trasllat al peu de la glacera del Grosglockner per la carretera de peatge més alta d’Àustria on comencem el recorregut. Baixarem fins al peu de la glacera i d’allà agafarem el camí que voreja el Sandersee, vorejant el cim de Elisabethfelsen i vorejar l’estany de Margaritzenstausee baixant per anar a sortir al riu Leiterbach on deixem el camí que porta a Heilegenblut. A partir d’aquí començarem a remuntar per la Vall de les Marmotes, pujant gradualment fins que la vall es divideix en dos i pujarem pel costat del riu Glatzbach fins el refugi de Glorerhütte, on farem nit.

Distància: 15,5 km. Desnivells: +880 m. -600 m. Temps aprox: 6 – 7 h. Dif: Moderada

Més informació de la ruta:

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/glorerhutte-gloknerhaus-tirol-v-516743

dia 31/08/18 Golorehütte – Lüknerhaus

Espectacular travessa que en porta del refugi fins a la carretera de Lüknerhaus a Groβdorf en la que hi haurà diverses opcions. Sortint del refugi hem d’anar al Coll de Peischlachtörl de 2484. Hi ha dos camins per fer-ho, el senzill que baixa al coll de manera suau i progressiva i el que sortint del refugi puja directament al cim del Kastenegg de 2,821 m, per baixar per l’altre cantó al coll. Un cop al coll tornarem a partir el grup per fer qui ho desitgi l’espectacular ascensió al cim del Böses Weibl (Mala Dona) de 3.119 m amb vistes espectaculars al Grosglockner i els cims més propers com el Glodis 3206 m i el Roter Knopf de 3281 m., per tornar al Coll. Un cop al coll, la baixada fins a la carretera és senzilla i gradual. Hi ha l’opció de no fer el cim i baixar a Lüknerhaus.

Distància per Kastenegg: 13,3 km. Desnivells: +840 m. -1650 m. Temps: 7 – 8 h. Dif: Mitjana

Distància no Kastenegg: 13,7 km. Desnivells: +630 m. -1470 m. Temps: 7 – 8 h. DifModerada

Més informació de la ruta:

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/luknerhaus-boses-weibl-glorer-tirol-iv-516552

https://ca.wikiloc.com/rutes-alpinisme/boses-weibl-schobergruppe-3121m-3193287

Trasllat a Lienz.

Dia 1/09/18 Mont Elmo

Sortida de Lienz fins a l’estació d’esquí de Versciaco si Sopra que se situa al cantó italià de la frontera amb Àustria i on comença la regió de les Dolomites fent una curta ascensió al Mont Elmo amb vistes espectaculars de Dolomites a tocar del Parco Naturale Tre Cime. Sortim del part superior del telecadira pugem primer per pista al refugi Gallo Cedrone i agafem el corriol que puja al Mont Elmo de 2434 m. Baixarem pel llom sud de la muntanya passant per Negerdorf i d’allà al refugi Pendio Monte Elmo per continuar baixant per camins i corriols a la població de Moso.

Distància: 7,7 km. Desnivells: +390 m. -1060 m. Temps aprox: 3,5 – 4,5 h. Dif: Baixa

Més informació de la ruta:

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/monte-elmo-e-monte-armese-3190282

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/monte-elmo-e-monte-arnese-21618331

Inici del viatge de retorn, amb mitja pensió en ruta prop de Brescia i seguir viatge l’endemà fins a Catalunya.

INFORMACIÓ GENERAL:

Públic a qui va dirigit:

Recorregut d’alta muntanya per etapes. Es requereix una certa condició física i cal estar acostumats a fer rutes de 12 a 17 km i de desnivells lleugerament superiors als 1000 m. En les rutes, en les quals és possible, s’han ofert dues alternatives de recorregut. Algunes rutes tenen altres opcions però l’organització es reserva el dret de proposar-les in situ si les condicions ho permeten. En cap cas es tracta d’un viatge turístic.

Dificultat:

Encara que ja s’ha valorat individualment cadascuna de les rutes, en conjunt es pot valorar com a dificultat mitjana i apta a gent acostumada a fer rutes d’alta muntanya i participants habituals del Tot Natura. No hi ha rutes de gran dificultat, més enllà dels desnivells amb algunes rampes fortes i alguns passos puntuals equipats, més per donar més seguretat que no per la dificultat en si. La dificultat pot variar en funció de si hi ha neu o gel.

El ritme serà suau i continuat, seguint en la línia habitual del Tot Natura i assolida al llarg dels anys. Es disposa de temps suficient per portar a terme cada sortida. El ritme serà fixat en tot moment pel guia. No hi ha opció d’anar per lliure.

Allotjaments:

Els allotjaments definitius es faran públics quan estiguin fetes les gestions de reserva i s’exposaran en el programa definitiu del viatge.

Preu:

El preu del viatge no el podem oferir encara, ja que s’està contactant amb els allotjaments. És massa aviat per fer la reserva de telefèrics i altres complements del viatge. En tot cas, com sempre, el viatge serà a preu de cost. El preu aproximat es farà públic en el programa definitiu del viatge, ja que dependrà també del nombre final de participants. El nombre màxim de places que s’ofereixen és de 45. Basant-se enls preus d’altres anys, s’estima per tenir una orientació, que el preu del viatge pot situar-se entre 800 i 880 €.

El preu inclourà:

 • Tots els desplaçaments en autocar incloent el viatge de tornada. tant el viatge a Aosta,
 • Vol d’anada Barcelona – Viena amb Vueling.
 • Tots els allotjaments en el règim de mitja pensió (sopar, dormir i esmorzar).
 • Les dietes del conductor de tots els dinars i la nit que nosaltres estem en refugis.
 • Assegurança col·lectiva completa d’accidents de tot tipus, muntanya inclòs.
 • Despeses d’organització i guia a càrrec de l’Ajuntament
 • Samarreta commemorativa.
 • Els telefèrics contemplats en el programa.
 • Peatge d’accés a les carreteres de muntanya
 • Viatge d’anada en autocar llançadora a Berchstesgaden
 • Viatge d’anada en vaixell elèctric al Königsee.
 • Mitja pensió en ruta en el viatge de tornada

El preu NO inclou:

 • L’ esmorzar i dinar del primer dia.
 • Tots els dinars, en cas que no s’inclogui el pícnic, encara per concretar
 • Despeses imprevistes no detallades.
 • Si algú vol agafar algun telefèric opcional diferents als inclosos en el programa.

Reserva de places:

Es procedeix ja obrir la inscripció de places, que s’efectuarà per rigorós ordre de pagament de la reserva que serà únicament de 50 €. En cas d’anul·lació es retornarà l’import fins a un mes abans de la sortida o en cas que aquesta es cobreixi per una altra plaça. En el moment de fer la reserva s’assignarà la plaça numerada a l’autocar.

Forma de pagament:

S’efectuarà en 3 pagaments. Un primer de 50 € que en el moment de la reserva. Un segon pagament de 300 € durant el mes de juny, i la resta fins al preu final que s’haurà d’abonar la primera quinzena d’agost. El pagament es podrà fer en efectiu en qualsevol de les sortides de Tot natura o bé per transferència bancària. Les transferències bancàries o ingrés bancari, es faran al compte de Viatges Intergavà, de l’entitat Bankia, número ES26 2038 9243 3960 0009 8408.

En cas que de fer transferència, posar en el text: Tot Natura i el cognom vostre. No cal enviar el resguard, però sí que indiqueu que heu fet la transferència i l’import que heu fet, sigui per whatsapp o per mail.

Altra informació d’interès:

L’organització es reserva el dret de modificar el trajecte del recorregut en funció de les condicions meteorològiques, de l’estat de la neu, l’horari o qualsevol altre imprevist.

L’Ajuntament contractarà l’assegurança obligatòria per grups a l’estranger i amb cobertura internacional per muntanyisme i alpinisme.

Les activitats de Tot Natura estan registrades en el cens d’organitzadors d’activitats físico-esportives en medi natural, amb el registre número C304 de la Direcció General d’Esports de la Generalitat de Catalunya.

Imatge de Tot Natura: Àustria 2018 2

MÉS INFORMACIÓ:

Ajuntament de Cunit

Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat

Josep Miró Illa

Tel. 606123173

Mails: totnaturacun@gmail.com o be mediambient@cunit.cat

 

Galeria d'imatges