Avui, 11 de febrer, se celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència, proclamat per les Nacions Unides l’any 2016.
La ciència i la igualtat de gènere són vitals per assolir els objectius de desenvolupament sostenible. I, malgrat els esforços realitzats a nivell internacional, les dones continuen trobant obstacles per a desenvolupar-se en el camp de la ciència.
Tal i com recull les Nacions Unides, la bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques persisteix des de fa anys a tot el món. Malgrat que la participació de les dones en las carreres de grau superior ha augmentat enormement, aquestes encara es troben insuficientment representades en aquests camps.
En l’actualitat, menys del 30% dels investigadors/es a tot el món són dones. Segons dades de la UNESCO (entre 2014 y 2016), només al voltant del 30% de totes les estudiants escullen estudis superiors dins del camp de les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i matemàtiques. A tot el món, la matrícula d’estudiants femenines és particularment baixa en el camp de la tecnologia de la informació i les comunicacions (TIC), amb un 3%; ciències naturals, matemàtiques i estadístiques, amb un 5%, i en enginyeria, manufactura i construcció, amb un 8%.
Els prejudicis i els estereotips de gènere que s’arrosseguen des de fa molt temps continuen mantenint les nenes i dones allunyades dels sectors relacionats amb la ciència.
Amb la finalitat d’assolir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i nenes, i per assolir la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones i les nenes, l’Assemblea General de les Nacions Unides va decidir proclamar l’any 2016 (resolución A/RES/70/212 ) l’11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència.
La celebració d’enguany se centra en el tema “Les dones científiques, líders en la lluita contra la COVID-19“. Perquè el brot de la pandèmia per COVID-19 ha demostrat clarament el paper crucial de les dones investigadores en els diferents fronts en la lluita contra la COVID-19, des dels avenços en el coneixement del virus fins el desenvolupament de tècniques per a les proves de la COVID-19 i les vacunes contra el virus.
Al mateix temps, la pandèmia ha tingut un impacte negatiu molt significatiu en les dones científiques. Ha afectat especialment les que es trobaven en els inicis de la seva carrera; la qual cosa ha contribuït a que s’ampliï la bretxa de gènere existent en la ciència. Ha revelat novament les disparitats de gènere en el sistema científic.
Per contribuir a la sensibilització i la promoció de les nenes i les dones a la ciència compartim alguns vídeos.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=113&v=yHnzpMAahFs&feature=emb_logo
https://www.youtube.com/watch?v=N45tehAL7jw
També alguns documents d’interès sobre aquest dia.
- Resolució de l’Assemblea General de l’ONU que instaura el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. (A/RES/70/212, 22 de desembre 2015)
- Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible: Aconseguir la igualtat entre gèneres i empoderar a totes les dones i nenes. (ONU)
- Dades sobre la Igualtat de gènere en l’Educació (Institut d’estadístiques de la UNESCO)
I altres enllaços d’interès